Letselschade whiplash
Een whiplash is letsel aan de nek en rug als gevolg van een ongeval of andere oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is als inzittende van een auto een aanrijding achteren meemaken waarbij hun hoofd krachtig naar achteren en weer naar voren slaat. Omdat het lichaam door de veiligheidsgordel wel, maar het hoofd niet gefixeerd is, voorkomen gordels dit letsel niet. Sterker, er zijn aanwijzingen dat een gordel het letsel kan veroorzaken of verergeren.
Soms wordt whiplash gebruikt om het mechanisme van de impact te beschrijven, maar meestal bedoelt men met deze term ook het letsel, dus niet alleen de oorzaak maar juist ook de gevolgen.
Whiplash is een veelvoorkomende oorzaak van letselschade. Maar net zo vaak een bron van discussie, omdat het letsel moeilijk vast te stellen is. Over het algemeen zullen de klachten zoals nekpijn en gewrichtspijn na drie maanden afnemen en hierna zijn de meeste gevallen wel genezen. Het komt helaas ook voor dat de klachten ook na drie maanden aanhouden. Als de klachten helemaal niet meer verdwijnen spreekt men ook wel van een chronische whiplash.
De klachten kunnen o.a. bestaan uit:
- vermoeidheid;
- concentratieproblemen;
- problemen met het gezichtsvermogen;
- vergeetachtigheid;
- stemmingswisselingen;
- vermoeidheid;
- tintelingen in de armen en vingers;
- oorsuizingen.
Meer over whiplash:
- Medische verklaring van het letsel
- Whiplash en de medische wetenschap
- Verhaalbaarheid en aansprakelijkheid bij whiplash
Keywords: letselschade whiplash, whiplash medische, klachten en symptomen
Letselschade Test
Aansprakelijkheid | Schade | Arbeidsongeschiktheid | Overig | Uitslag |